• Nederlands
  • Deutsch

Problemen met de embouchure oplossen

Wat is embouchure?
Embouchure is de manier waarop je de spieren gebruikt om je  lucht op een zo efficiënt en ontspannen manier door het instrument te blazen. Tevens is het belangrijk hoe de holtes in de mond en keel gebruikt worden om een goed en gecentreerd geluid te krijgen.


Een koperblazer brengt zijn lippen in trilling, dit trillinggetal wordt overgebracht op het mondstuk. Het instrument fungeert vervolgens als een versterker.


Dit is eenvoudig uitgelegd hoe het embouchure van een koperblazer werkt in relatie tot zijn mondstuk en instrument.

 

Het embouchure is van essentieel belang wanneer je goed en comfortabel wilt spelen. Heb je een goed embouchure is het zaak dit te onderhouden zodat toon, omvang en uithoudingsvermogen goed blijven.

 

Embouchure problemen komen vaker voor dan je denkt. Mocht jezelf ook een of meerdere problemen of probleempjes hebben ben je bij Ton Janssen aan het goede adres.


Embouchure problemen zijn op te lossen door gerichte coördinatie oefeningen te doen. Deze oefeningen zullen ervoor zorgen dat je lippen, mond en keelholte  op een correcte wijze zullen werken.

 

Ademhaling verdient eveneens bijzondere aandacht wanneer er embouchure problemen zijn. De ademhaling die niet correct is kan het embouchure negatief beïnvloeden. Toonvorming, uithoudingsvermogen, omvang en articulatie  kunnen dan problematisch zijn. Embouchure problemen komen op allerlei niveaus voor, zowel bij beginnende als gevorderde muzikanten.

 

Embouchure training is niet alleen noodzakelijk voor muzikanten met problemen. Wanneer je embouchure goed functioneert is het belangrijk, noodzakelijk regelmatig gerichte oefeningen te doen waardoor je embouchure goed blijft functioneren. Dit kun je inbouwen tijdens je warming-up.

 

Voor beginnende blazers is het eveneens noodzakelijk om dagelijks  basis oefeningen te spelen om je embouchure te trainen en uit te bouwen.

Wanneer je aan je embouchure of ademhaling wilt werken is het beslist aan te raden een periode les te nemen, te laten coachen of te laten adviseren door Ton Janssen. Hij woont in Elsloo gemeente Stein en heeft een enorme ervaring opgedaan als docent. Elsloo ligt in de omgeving Beek, Geleen, Geulle en Urmond. Dit is gelegen in Zuid Limburg tussen Maastricht, Heerlen en Sittard.

 

Voor zowel beginners, gevorderden en mensen met specifieke problemen zijn er mogelijkheden. Lessen zijn altijd op afspraak en lestijd en lesfrequentie  gaat in overleg.

 

Er bestaat de mogelijkheid om Ton uit te nodigen voor het geven van workshops. Een workshop kan in Elsloo worden verzorgd of eventueel op locatie. Onderwerpen die in een workshop aan de orde komen worden vooraf besproken met de opdrachtgever. U kunt ook het initiatief wat betreft de inhoud aan Ton Janssen overlaten.